Skal du have ny cykel, men ved ikke hvad du skal vælge? I denne guide vil vi hjælpe dig med at komme et skridt nærmere på valg af den helt rigtige cykel til dig. Der er nemlig mange ting som man bør tage højde for inden man beslutter sig.
Nedenfor kan du læse om de forskellige stel, geartyper, bremser, cykelstørrelser og cykeltyper.
HVILKET FORMÅL SKAL DIN CYKEL UDFYLDE?
Når du skal vælge en cykel, er det vigtigt, at du tænker grundigt over hvilket formål du vil bruge den til. Overvej gerne disse ting for at afgrænse forskellige typer af cykler og tilbehør:
- Skal du bruge cyklen som transportmiddel eller til motion?
- Hvor langt skal du cykle og på hvilket underlag?
- Skal du kunne transportere ting (som eksempelvis indkøbsposer), eller er det nok med en taske på ryggen?
HVILKET STELMATERIALE SKAL CYKLEN HAVE?
Når det kommer til valg af cykel, er det også vigtigt, at du overvejer hvilket stel materiale, der vil være ideelt for dig. Der findes som udgangspunkt 3 forskellige stelmaterialer, som du kan vælge imellem:
- Stål
- Aluminium
- Carbon
Stål er den tungeste af de 3, men også den billigst og kræver mere vedligeholdelse for at undgå rust- Aluminium er lettere og kræver ingen vedligeholdelse, men koster oftest en smule mere. Er du til luksusvaren, skal du gå med en cykel i carbon.
HVILKE OG HVOR MANGE GEAR SKAL CYKLEN HAVE?
Når du vælger cykel, skal du selvfølgelig også overveje hvilken type gear, du gerne vil have. Du kan både vælge indvendige og udvendige gear, og så findes der modeller, der har fra 3 gear og op til 27.
Er det vigtigt for dig med mange gear, eller foretrækker du få? Skal cyklen bruges til hverdag, kan de indvendige gear nemt klare jobbet. Skal du dog bruge cyklen mere professionelt, kan det være en fordel at vælge en cykel med udvendige gear
UDVENDIGE GEAR
Udvendige gear har typisk flere gear at vælge imellem. Afstanden mellem gearerne er mindre end ved de indvendige, hvilket gør gearskiftet lettere. Udvendige gear skiftes ved, at man flytter kæden mellem nogle tandhjul, der har forskellige størrelser, og som sidder synligt på din cykel.
Gearskiftet er hurtigt, hvilket betyder, at dette type gear ofte bliver brugt på racercykler og mountainbikes. Udvendige gear har dog den ulempe, at de kræver mere vedligeholdelse, regelmæssig rengøring og justering.
INDVENDIGE GEAR
De indvendige gear har ry for at være lettere at skifte end de udvendige, og derfor føler mange sig mere trygge ved de indvendige gear. De indvendige gear findes på langt de fleste cykler, som bruges til hverdag.
HVILKEN SLAGS BREMSER TIL CYKLEN?
Bremser til cyklen er et stort emne, der hurtigt kan blive enormt teknisk. Derfor har vi lavet en guide til dig, der gerne vil læse mere om v-bremse, fodbremse, skivebremse og rullebremse. Læs guiden om hvordan du vælger den rigtige bremse til din cykel lige her:
HVILKEN STØRRELSE CYKEL SKAL JEG VÆLGE?
Det er selvfølgelig meget vigtigt, at du vælger en cykel i den rigtige størrelse, så den passer til dig.
Du kan nemt selv finde den rigtige cykelstørrelse ved at måle indersiden af dit ben – altså din skridtlængde. Skridtlængden fortæller, hvad dit stel cirka skal måle, og dermed hvad den korrekte stelstørrelse på cyklen er for dig.
Du kan også gange din skridtlængde med 0,62 for et cirka resultat på stelstørrelsen:
0,62 x skridtlængde = stelstørrelse
CYKEL STØRRELSE GUIDE
Du skal være opmærksom på, at oversigten herunder ikke er en facitliste, men blot er vejledende ud fra årets sortiment og generelle tommelfingerregler. Vær opmærksom på, at regulering af sadlen også vil give fleksibilitet på nogle cm.
For selv om to personer har samme højde eller alder, betyder det ikke altid, at de skal have samme cykelstørrelse. Andre faktorer som overkroppens bygning, skridtlængde og sadelhøjde har også indflydelse.
CYKELTYPER
Der findes selvfølgelig en række forskellige typer og modeller af cykler. Når du har afgrænset dine behov, kan du begynde at kigge på, hvilken model der passer til dine behov. På den måde kan du nemmere vælge den cykel, der passer til dig.
CITYBIKES
Citybiken er traditionelt designet til at blive brugt i byen som dagligt transport mellem hjem og dagens gøremål. Cyklen er generelt designet med en lettere oprejst siddestilling og en komfortabel sadel, så man sidder behageligt og afslappet på cyklen.
Denne cykeltype er perfekt til dig, der ikke skal ud på meget lange eller hårdre ture, men som ønsker at benytte cyklen som transport i hverdagen. Citybikes laves med 3 forskellige bremse typer: rullebremse, fodbremse, og v-bremse.
RACERCYKLER
Racercykler fremstilles generelt med en lavere vægt end andre cykler, hvilket gør dem effektive, hvis du skal cykle hurtigt. Cyklerne fremstilles med to forskellige typer af styr: det traditionelle racerstyr med drop og et fladt styr som omtales som en flat-bar racer.
Racercykler er designet til at skulle bruges på asfalt og til længere køreture eller træning. Cyklerne kommer med smalle dæk, som sikrer en minimal rullemodstand, der gør cyklerne hurtige.
MOUNTAINBIKES (MTB)
Mountainbikes, også kendt som MTB, er cykler, der generelt er designet til at køre i skov og terræn. I dag bruges cyklerne dog også som almindelig transport fra A til B.
Som udgangspunkt er der to typer mountainbikes:
- Hardtail, som er udstyret med fjedergaffel og brede dæk i enten 26, 27,5 eller 29” dæk som giver god komfort, da den store volumen er vibrationsdæmpende.
- Fullsuspension, som er en gruppe af mountainbikes, der er udstyret med affjedring i både forgaffel og bagstel, som er perfekt til mountainbike-entusiasten.
HYBRIDCYKLER
En hybridcykel kombinerer den lækre komfort fra en citybike med en fremkommelighed fra en mountainbike. Denne type cykel bliver mere populær, da mange leder efter en komfortabel cykel i hverdagen.
Hybridcyklerne er designet og produceret til brug i dagligdagen, men giver dig samtidig mulighed for ture i skoven, på stranden eller på grusstierne. Derfor kommer de med grovere dæk end de normale citybikes.
SHOPPER CYKLER
Shopper cykler er kendetegnet ved en meget oprejst siddestilling, brede komfortable sadler og et design, der generelt kombinerer komfort og det praktiske.
Cyklen betegnes også som en “bedstemorcykel” og er ofte udstyret med en frontkurv og bagagebære, så den er let at få læsset dagligvarer, tasker og andet op på.